Ftp...

Ftp-instellingen configureren en bestanden uploaden.

Om uw website te uploaden naar de server hebt u een ftp-programma nodig.
Hiervoor kunt u bijvoorbeeld Filezilla of WS_FTP gebruiken.
Klik hier om WS_FTP te downloaden.

In het volgende voorbeeld gaan we uit van de domeinnaam 'mijnwebsite.nl'.

De instellingen zijn alsvolgt:

Profile name: vul hier een naam in waaronder de instellingen worden opgeslagen.
Host name/Address: ftp.mijnwebsite.nl of het ipnummer.
Host type: Selecteer hier UNIX (standard)
User ID: De gebruikersnaam dat bij uw account hoort.
Password: Het wachtwoord dat bij de gebruikersnaam hoort.
Save Pwd: Vink dit hokje aan zodat u niet elke keer het wachtwoord dient in te typen.

De velden 'Account' en 'Comment" kunt u leeg laten.

ftp instellingen

Klik vervolgens op "OK" (of "Apply")

Het programma maakt nu verbinding met de ftp-server.
Als alles goed is ingesteld, laat het programma het beeld zien zoals in onderstaand voorbeeld.
(Klik op de afbeelding voor een vergroting)

ftp instellingen

Aan de linker kant staan de bestanden en mappen op uw pc, aan de rechter kant staan de bestanden en mappen op de webserver.
In 'cgi-bin' plaatst u uw perl-scripts.
In 'httpdocs' komen uw html-bestanden.
U kunt 'httpdocs' eventueel uitbreiden met andere mappen.

De overige mappen worden door het systeem gebruikt. Er worden o.a. statistiek- en configuratie gegevens in opgeslagen.

Aangezien de webserver onder het besturingsysteem "Linux" draait praten we niet meer over "mappen" zoals bij "Windows" maar over een directory.

Door op een directory te "dubbelklikken" gaan we naar de desbetreffende directory.
Telkens één directory omhoog doen we door te "dubbelklikken" op het groene pijltje

Om nu de html-bestanden in de directory "httpdocs" te plaatsen gaan we aan de rechter kant, de "remote server", eerst naar "httpdocs".

Voordat u bestanden gaat uploaden moet u aan het volgende denken:
Tekst-bestanden zoals .html, .htm, .php, .txt enz. moet u uploaden in "ASCII" formaat.
Alle andere bestanden zoals afbeeldingen, word-documenten, excel-bestanden enz. zijn binaire bestanden en moet u in "binary" formaat uploaden.
Dit doen we door onder aan op het ws-ftp window de juiste keuze te maken.

We gaan nu uploaden naar de remote server.
Selecteer aan de linker kant, de local server, alle documenten die u wilt uploaden.
Vervolgens klikt u op om de bestanden te uploaden.

TIP
Kies altijd een wachtwoord dat niet te gemakkelijk te raden is en wat u kunt onthouden. Dus NOOIT uw geboortedatum of de naam van een van uw kinderen of uw huisdier.